Varukorgen

Inga produkter i varukorgen.

Teamet bakom skalpralinerna

teamet_skalpraliner_hemsida

Möt människorna bakom våra skalpraliner

Sedan 2018 arbetar fransmannen Laurent Tassel i vårt Chocolaterie och i hans team ingår Lisa Hesselbring, André de Flon och Hanna Raske. Laurent har med sin kunskap, erfarenhet och sinne för smaker hjälpt oss att utveckla och ta vårt chokladhantverk till en ny nivå. Tillsammans med sina duktiga medarbetare i Chokladeriet har han arbetat med att ta fram flera nya produkter med fantastiska smaker. Förra året, då vi fyllde 30 år, skapade teamet till exempel en exklusiv vit champagnetryffel samt en dragerad lyxig lakritskola. Denna vår lanserar vi ett helt nytt segment Utvalt av Åre Chokladfabrik som är vårt nya premiumsortiment med exklusiva praliner. Just i skapandet av dessa skalpraliner, som kräver mycket tid och många olika steg, har han sina närmsta medarbetare till hjälp.

Laurent som flyttade till Sverige 1987 har en gedigen bakgrund som kock och konditor på många av Stockholms stjärnkrogar – däribland L’Escargot och Fredsgatan 12. I flera år var han medlem i Det Svenska Kocklandslaget och 1990 startade han och vännen Melker Andersson det exklusiva konditoriet Gourmandise i Stockholm.

Det var längtan efter mer livskvalité och ett mindre hektiskt liv än det som kommer med att arbeta i krogbranschen, som fick Laurent att börja fundera på att flytta till Åre. Han och familjen hade besökt Åre flera gånger för att åka skidor – och varje gång som han passerade chokladfabriken i Björnänge tänkte Laurent att det vore en dröm att arbeta just där. Ödmjuk och lite blyg som han är, bad han Melker att ringa och kolla om vi möjligtvis behövde en fransk chocolatier i byn. Marina som fick samtalet, svarade ja direkt.

Lisa, som har arbetat 2005 år hos oss är den som planerar veckornas arbete för teamet. Då vi även har utökat vår kaffebar till ett litet café, är det Lisa som skapar våra goda bakverk i vårt lilla bageri. I somras hade vi till exempel rabarber från Lisas trädgård i våra goda pajer. En stående specialitet är vår fredagsdessert där Lisa och Laurent skapar helt otroliga kombinationer av choklad, frukter och annat gott som du kan tänka dig.

André, den tidigare arkeologistudenten från Östersund, har ett brinnande intresse för choklad och är på sin fritid också en grym brödbagare. Under de fyra år som han har arbetat i teamet har han sugit åt sig allt Laurent har hunnit lära honom och viljan att göra den perfekta chokladen finns ständigt där. André har, precis som hans mentor, ett otroligt öga för noggrannhet och lämnar aldrig något åt slumpen. Just dessa exklusiva finpraliner lägger han gärna lite extra energi på och han har full koll på vartenda moment.

Hanna, som är uppvuxen i Järpen gick Hotell och restaurang på gymnasiet och har därefter jobbat på olika restauranger här i Åre. Sedan 16 års ålder har Hanna jobbat på Åre Chokladfabrik på skollov och hoppat in som extrapersonal, men sedan två år tillbaka jobbar hon heltid hos oss. Familjen är viktig för Hanna som, utöver mamma och pappa, har två systrar och en bror. På helgerna hittar du henne troligtvis tillsammans med hennes pappa och syskon i backen. Intresset för smaker och mat kommer förmodligen från hennes mamma Sarah som är vår produktionschef – Hanna som har en fin känsla för färg och form är ett proffs på att skapa vackra praliner.

På Åre Chokladfabrik är taket högt och Laurent är alltid lyhörd och lyfter fram de förslag som hans medarbetare kommer med, oavsett om det är ett förslag på en ny färg eller en ny smak på praliner. Tillsammans tar de fram nya spännande praliner.

Fyra snabba med Lisa

Vad är det bästa med att jobba på Åre Chokladfabrik?

– Provkokning! Att få möjlighet till att hitta nya smaker och kombinationer samt att ta fram nya recept.

Vad är det bästa med att arbeta med choklad?

– Att det är ett organiskt arbete med ett levande material som ger plats för ett kreativt skapande.

Vilka är dina favoriter i sortimentet?

– Mina favoriter är de nya skalpralinerna! Jag älskar nougater och i skalpralinen Praliné förhöjer den karamelliserade hasselnöten nougatsmaken ytterligare.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Efter de intensiva arbetsdagarna söker jag mig gärna till lugn och ro – och hittar det ute i naturen på turskidor eller på vandring tillsammans med min hund. Jag gillar att stänga av och koppla ned ute i naturen.

Fyra snabba med André

Vad är det bästa med att jobba på Åre Chokladfabrik?

– Det bästa med att arbeta på Åre Chokladfabrik är att det finns utrymme för eget ansvar – att man får vara med och planera och få till flödet genom frihet. Jag får ju dessutom arbeta nära vår chocolatier Laurent och det är både utvecklande, inspirerande och väldigt roligt, men ibland såklart även utmanande.

Vad är det bästa med att arbeta med choklad?

– Det bästa med att arbeta med choklad är att det är en mångsidig produkt som består av bland annat kolor, tryfflar, dekor till bakverk, men också oändliga andra möjligheter.

Vilka är dina favoriter i sortimentet?

– Så länge det finns kaffe med är det en favorit – helt enkelt ALLA med kaffe. Jämtlandspralinen är också helt klart en favorit då jag varit med och plockat granskotten som sedan blir en granskottstryffel.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Surdegsbakning är ett stort intresse för mig! Mamma bakade mycket surdegsbröd när jag var liten och det fanns alltid nybakat färskt bröd hemma. Ett mål är att inte alls behöva köpa färdigbakat bröd i framtiden utan att jag är självförsörjande på bröd. Tack vare brödintresset är det också extra kul när man får prova att laga lite franska bakverk som Brioche och Croissanter med Laurent – då är det jag som får sätta degen.

hanna_jamtlandspraliner

Fyra snabba med Hanna

Vad är det bästa med att jobba på Åre Chokladfabrik?

– På något vis känns det som att vi alla är en familj – jag har fått några extramammor som ser efter mig. Det känns som att jag har stöd från många håll och man kan prata om allt mellan himmel och jord. Det blir många härliga skratt under en arbetsdag!

Vad är det bästa med att arbeta med choklad?

– Choklad är så levande! Det är spännande, lärorikt och kul och varje dag finns det en chans att lära sig något nytt. Jag tycker det är fantastiskt att jobba med choklad – men framförallt så är det ju också farligt gott.

Vilka är dina favoriter i sortimentet?

– Det är svårt att välja en så det får bli min topp tre; Passionfruktstryffel, Salt karamelltryffel och skalpralinen Dulce de leche med mörk tryffel och flingsalt som jag kom på under en personaldag för längesen!

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då åker jag skidor i backen, lagar goda middagar hemma, tar ett glas rött och umgås med mina vänner ❤️