Varukorgen

Inga produkter i varukorgen.

Hållbarhet

hallbarhet

Vår resa mot hållbarhet började för snart 30 år sedan

Åre Chokladfabrik föddes ur en envis önskan om att leva och bo i Åre, nära naturen. Idag har vi levt vår dröm i nästan 30 år. Det som en gång började som ett experiment med morfars gamla syltkastrull är idag ett välmående familjeföretag. Mycket är sig likt sedan starten. Vi – Eva-Lena, Marie och Marina – äger och driver företaget tillsammans. Alla beslut fattas gemensamt, i sann demokratisk anda. Då, liksom nu, klappar våra hjärtan för det småskaliga och närproducerade.

Alla praliner tillverkas för hand här i Åre, i möjligaste mån med lokala råvaror och smaker från fjället. Experimentlustan har under åren lett oss ut på nya smakäventyr som gjort att kärleken till hantverket lever kvar. Men mycket har också förändrats. Vi har vuxit ur köket och syltkastrullen där allting började. Vår chokladfabrik är sedan många år belägen i Björnänge och vi är inte längre tre eldsjälar som livnär oss på vår dröm – vi är en av Åres största arbetsgivare. Tillsammans med ett 30-tal medarbetare tillverkar vi cirka nio miljoner praliner varje år och vi driver ett etablerat företag som bidrar till byns och hela kommunens utveckling.

Att så långt som möjligt verka lokalt har alltid varit vår filosofi. Men med åren har kunskapen om att vår choklad påverkar människor och miljö långt utanför Åres gränser vuxit sig starkare. Eftersom vi inte kan odla kakao på fjället var det något som skavde. Så vi ställde oss frågan: Vad kan vi göra för att vår choklad ska bli ännu godare – hela vägen från kakaoböna till pralin? Ju mer vi satte oss in i ämnet, desto mer förstod vi att vi redan gör mycket som är bra. Men för att nå hela vägen behöver vi göra mer. Det blev startskottet för vårt hållbarhetsarbete. Utifrån våra tankar formulerade vi visionen: ”Nära och ansvarsfullt, från by till by.” I allt vi gör – från och med nu – ska vår strävan vara att ha minsta möjliga negativa påverkan på miljön, och största möjliga positiva påverkan för människor och samhällen.

I praktiken innebär det att vi vänder på varenda sten hemmavid. Vi ser över vår elförsörjning, våra rutiner och inköp. Som ett led i det arbetet har vi bestämt oss för att samarbeta med andra som tänker som vi. Som känner samma kärlek och omsorg som vi känner för Åre, naturen och alla människor runtomkring oss – fast på andra ställen i världen. Eftersom vi aldrig har långt mellan tanke och handling har vi redan besökt familjen Gundogdu i Turkiet som odlar hasselnötterna vi använder till vår nougat. Inom kort åker vi till Ecuador för att träffa några av de kakaobönder som odlar och skördar den kakao som är grunden till hela vår verksamhet.

Resan mot en ännu godare choklad har bara börjat. Med ett steg i taget, från by till by, tänker vi se till att den tar oss mot en bättre och mer hållbar värld.

Fotot här ovanför visar vår hembygd Åre. Vyerna har fångats på bild av en av våra medarbetare, Sippie Truu.

Hasselnötsodlingarna i Giresun, Turkiet, 2018.

Här kan du se några bilder från en resa som vi gjorde till hasselnötsodlingarna i Giresun, Turkiet, under 2018. Vi ville se och förstå ännu bättre hur odlingen fungerade och hur det såg ut för arbetarna ute på odlingarna.