Om oss

Åre är norra Europas största skidort. Hit kommer människor från hela världen för att åka skidor, cykla, vistas på fjället och träffa folk. Och njuta god choklad. Många passar nämligen även på att besöka Åre Chokladfabrik som sedan 1991 tillverkar handgjorda praliner, tryfflar och kolor.

Choklad tjejer

Chokladpralinerna från Åre finns i många olika smaker och tillverkas för hand, gärna med bygdens och fjällets egna råvaror. De första pralinerna som tillverkades, som står sig än idag, är exempelvis hjortron, lingon, blåbär och getmese.

Vi på Åre Chokladfabrik gillar att överraska och utvecklar ständigt vårt sortiment och vårt speciella signum – de karakteristika strutarna. I sortimentet finns idag cirka 30 olika pralinupplevelser – tillverkade av krämig tryffel, mjuk kola och nougat. Var och en med en egen designad strut. Inför varje säsong och stor högtid tar vi fram nya praliner och strutar som förknippas med årstiden eller högtiden. Även budskapen på våra strutar varierar såsom Grattis, Tycker om dig, Glad höst, Världens bästa mamma, Världens bästa pappa, Stort Tack, You are special och God jul. Det ska kännas fint och speciellt att ge bort en strut, eller en bukett av strutar, när du vill överraska någon.

Med tiden har vi breddat vårt sortiment och idag är presentaskarna, kolaaskarna och bräcken lika populära som strutarna.

Vi tillsätter inga konserveringsmedel i vår choklad. Därför har våra produkter relativt kort hållbarhet- mellan två och sex månader. Så njut din choklad färsk, det är då den smakar som bäst.

Vår choklad säljs via cirka 1 800 återförsäljare i välsorterade butiker över hela Norden samt i vår webbshop. Och en hel del säljs i den egna butiken i fabriken i Åre. Gäster, turister, förbiresande och bybor kommer gärna förbi butiken och provsmakar våra nyheter och hänger i chokladbaren där man själv väljer smaksättning på sin varma kopp choklad. Du är varmt välkommen till oss nästa gång du är i Åre!

Choklad praliner

 

Tack vare glädje, envishet och kärlek till choklad har Åre Chokladfabrik vuxit år för år. Idag tillverkar vi cirka nio miljoner praliner varje år. Och varje pralin är tillverkad med mycket omsorg och kärlek. Vi är ett härligt gäng på fabriken som genom åren har arbetat utifrån fyra värdeord äkta, nyskapande, smakfull och glad. Våra värdeord och har hjälpt oss att styra åt samma håll, hålla sams, ha roligt och tillverka choklad som förknippas med kvalitet och en överraskande smakupplevelse och oväntad njutning.

Åre Chokladfabrik grundades 1991 av tre vänner och morfars gamla syltkastrull. De tre vännerna – Marina Hansson, Eva-Lena Grape och Marie Söderhielm – plockade blåbär till blåbärstryffeln, vek strutar och gjorde alla praliner för hand. Marina, Eva-Lena och Marie leder fortfarande verksamheten som i dag består av ett 20-tal anställda i fabriken och butiken i Björnänge vid Åreskutans fot där Åresjön tar vid.